Icon en

De moestuin

geeft ons veel dit jaar!
Moestuin, Zomer en Oogsten
Moestuin sidepic
Wat groeit er in onze moestuin?
Frambozen
Blauwe bessen
Aardbeien
Bramen
Druiven
Aalbessen
Snoepkomkommers
Radijs
Mini Paprika
Diverse Kruiden
Moestuin sidepic

De laatste radijzen zijn geoogst! Nu zetten we snel de tomaten op die zonnige plek. Ze staan in de schaduw van de oprukkende framboos dus ze blijven wat achter. Dat wordt wat extra water geven de komende tijd zodat de planten snel kunnen wortelen.

Als je in de tuin werkt krijg je ook vaak leuk bezoek, zoals van deze mooie libelle. Was wel even schrikken want ze vloog laag over en ze was erg groot. Maar wat een schitterend dier, ons kleinste mini-monster was opgetogen!

We zien veel verschillende vogels en insecten in de tuin. Lieveheersbeestjes, vlinders, groene schildwantsen (de mini-monsters noemen ze wandelende blaadjes) en slakken zijn favoriet bij onze mini-monstertjes. Mieren, pissebedden en spinnen zien we ook veel, maar die nemen ze op de koop toe. Ze houden wel van alle vogels, maar die komen niet zo dichtbij als insecten.

Ook de paprika's groeien te langzaam, zij hebben - net als de tomaten - meer zonlicht nodig. Het valt ons op dat de slakken en andere insecten de paprikablaadjes ook erg lekker vinden. Daarom zetten we Afrikaantjes tussen alle planten en strooien we koffiedik om de voet van de paprika's. Daar houden die mee-eters niet van! Het is niet alleen leuk om samen met de kids in de tuin te werken, we zien en leren ook veel!

Moestuin 01
Moestuin 02
Moestuin 03
Moestuin 04

De aardbeien doen het goed maar onze stadse moestuin is klein dus 2-3 aardbeien per dag is al een prima resultaat.

De bramenstruik staat in bloei, op bramen plukken moeten we wachten tot september. Frambozen plukken we met handenvol.

Moestuin 05
Moestuin 06
Moestuin 07

We plukken dagelijks drie, vier snoep-komkommertjes. Ze groeien snel en zijn onbespoten, de smaak is heerlijk fris. De komkommers zijn lekker stevig als je erin bijt. Dit zijn de rocksterren van het moment in de tuin, de framboos en de komkommer. Beide planten geven veel groente & fruit en hebben alleen wat water nodig.

Moestuin 07
Moestuin 08
Moestuin 09
Moestuin 10

Frambozenstruik

Komkommers

De blauwe bes

Druiven

De frambozenstruik groeit met de dag, hij schiet de grond uit. De druiven klimmen perfect en vormen al trosjes. De komkommerplanten, het kan niet beter! Maar... de blauwe bessen willen maar niet zo, het struikje groeit langzaam. Er zitten zelfs minder bessen aan dan vorig jaar, we tellen er precies zeven!

We verwachtten meer van deze struik want hij hoort gemakkelijk in onderhoud en veel bessen gevend te zijn. We weten inmiddels dat je nooit 1 blauwe bes moet planten vanwege kruisbestuiving. Daar gaan we snel verandering in brengen maar meer hierover in een later tuinblog!

Moestuin 13
Moestuin 14

Een close-up van de druiven, die doen het supergoed!

Goed en wel verplaatst krijgen de tomaten veel zon en 40°C!

Maar nu is het fijn weer voor de tuin, lekker veel zonneschijn met af en toe een hoosbui en geen extreme hitte meer. Wij zijn blij met die regen, want teveel hitte is niet zo fijn voor de tuin en ook niet voor ons.

Bij langdurige hitte en droogte krijg je laag grondwater, dan heeft de tuin extra veel water nodig. Maar meer water gebruiken voor je tuin wordt dan ontmoedigd soms zelfs verboden en dat is dan weer problematisch voor je tuin. Daarom is het zo belangrijk om altijd aan het milieu te denken want gewoon zomerweer zonder extremen is het best voor de tuin, de dieren en ons allemaal!