Icon en

De Franse winterstoof

met dumplings van Rachel Khoo
Hoofdgerecht, Brits, Winter, Stoof en Rundvlees
Winterstoof sidepic
De boodschappen
1000 gram doorregen rundvlees
2 eetlepels bloem
2 eetlepels vegetable oil
150 gram bacon blokjes
10 sjalotjes en 2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje, 3 kruidnagels
10 peperkorrels, geplet
bosje peterselie, alleen steeltjes
takje rozemarijn, takje thijm
500 ml rode wijn
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel zout, 1 theelepel suiker
10 grote kastanjechampignons
Boodschappen dumplings
1 baguette, liefst oudbakken   
handje peterselie, gehakt  
250 ml melk  
zeezout en versgemalen zwarte peper                   
1 vrije uitloop ei
1 eetlepel bloem   
snuf nootmuskaat
boter om in te bakken                        
 
Door de geur waan je je onmiddelijk in Frankrijk als je deze stoof van Rachel Khoo maakt! Hoewel deze hippe dame niet uitsluitend een Britse in Parijs meer is, maar uitstapjes maakt naar allerlei andere niet zo kleine (hippe, dat nog wel!) keukens, zoals de Little Swedish kitchen bijvoorbeeld, is dit recept nog uit haar Little French Kitchen. Deze stoof smaakt op z'n best al je hem een dag van te voren maakt!

 

Zo maak je Rachel Khoo's winterse stoof (boeuff bourguignon) met dumplings


Verwarm de oven voor tot 150°C

Winterstoof 01
Winterstoof 02
Winterstoof 03
Winterstoof 04
Klop meel op beide kanten van het vlees.
Verhit de olie in een braadpan en schroei het vlees dicht.
Braad het rundvlees aan beide kanten mooi bruin.
Neem het vlees uit de pan en bak de bacon in het vet.
Winterstoof 05
Winterstoof 06
Winterstoof 07
Bak de uien en knoflook met de bacon mee.
Voeg alle specerijen aan de stoof toe.
Doe peterseliesteeltjes en kruiden erbij
Leg het vlees terug in de pan en schraap het bezinksel los van de bodem.
Winterstoof 08
Winterstoof 09
Winterstoof 10
Winterstoof 11
Voeg 300 ml water, de wijn en de tomatenpuree toe.
Voeg suiker, zout en de helft van de champignons toe.
Roer alls door elkaar.
Zet de pan +/- 3 uur in de oven, tot het vlees uit elkaar valt.
Zo maak je de dumplings
Winterstoof 13
Winterstoof 14
Winterstoof 15
Breng de melk aan de kook.
Snij de baguette in kleine blokjes.
Doe ze in een kom en voeg de peterselie toe.
Giet de warme melk over het brood en dek de kom af.
Winterstoof 16
Winterstoof 17
Winterstoof 18
Winterstoof 19
Laat de melk 15 minuten in het brood trekken.
Kruidt het brood met nootmuskaat, zout en peper.
Voeg het ei en meel toe, kneedt er balletjes van.
Bak de dumplings in de boter goudbruin.
Verwijder laurierblad en steeltjes uit de stoof.
Winterstoof 21
Winterstoof promo
Voeg de resterende champignons toe en wat peterselie.
Strooi er extra peterselie op en geef de dumplings erbij.
Bon appétit!