SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Wat is een sufganiyot?

een Chanoeka jam-doughnut!
Gebak, Jam / compote / jelly, Joods en Chanoeka
Sufganiyot sidepic

Boodschappenlijst
500 gram patent meel
100 gram fijne suiker
1 eetlepel droge gist
1 theelepel (kosher) zout
60 ml olie
2 vrije uitloop bio-eieren
175 ml warm water
1 eetlepel vanille-extract
Vullen en bestuiven
300 gram aardbeienjam
30 gram poedersuiker

Sufganiyot sidepicll

Tijdens Chanoeka, het Joodse Lichtfeest, worden er traditioneel speciale doughnuts gebakken. Iedereen is er dol op, kinderen maar ook volwassenen die zich de smaak uit hun kindertijd herinneren. Vandaag gaan wij zelf Sufganiyot, zoals de jam-donuts heten, bakken. We volgen het recept heel precies want dan worden ze het lekkerst!

Zo maak je Sufganiyot

Mix op lage snelheid

Sufganiyot 01
Sufganiyot 02
Sufganiyot 03
Sufganiyot 04

Roer een papje van warm water en gist.

Roer meel, suiker en zout door elkaar.

Wacht tot het papje gaat schuimen.

Maak een kuiltje en giet het gistpapje er in.

Sufganiyot 05
Sufganiyot 06
Sufganiyot 07

Voeg de olie toe.

Dan één voor één de eieren.

Dan water en vanille.

Laat de mixer het deeg nog 10 minuten op lage snelheid kneden

Sufganiyot 08
Sufganiyot 09
Sufganiyot 10
Sufganiyot 11

Vet intussen een schone kom in.

Het deeg is echt erg plakkerig*.

Verhuis het naar de schone kom.

Laat het deeg 1 - 1.5 uur rijzen.

*Dit is het moment om wat extra meel over het deeg en over je handen te strooien!

Als het deeg is vedrdubbeld in volume bestrooi je de bakmat met meel en schep je met meelhanden het deeg uit de kom

Sufganiyot 12
Sufganiyot 13
Sufganiyot 14

Rol het deeg uit tot 1.5cm.

Steek cirkels uit het deeg.

Laat ze 40 minuten rijzen op een warme plek.

Verhit de olie tot 160°C - 170°C

Sufganiyot 15
Sufganiyot 16
Sufganiyot 17
Sufganiyot 18

Laat de sufganiyot voorzichtig in de olie glijden.

Bak ze 1.5 minuut per kant.

Doe er één voor één 3 in de pan.

Laat de Sufganiyot uitlekken op dik keukenpapier.

Sufganiyot 19
Sufganiyot homepage

Maak een gat in de donuts en vul ze met jam.

Strooi tot slot poedersuiker over de Suganiyot. Erg lekker!!

Gelukkige Chanoeka!