Icon en

Homemade onigiri

leuk&lekker!
Hoofdgerecht, Aziatisch, Met verse groenten en Met vis
Sushi rijst

De boodschappen
sushi rijst
rijstazijn poeder
verse vis naar smaak
wasabi pasta
Japanse soya saus
shitake paddestoelen
nori zeewier

Foto rechts: gerookte zalm, surimi, rivierkreeftjes

Vis

Gezellig op de vrije zaterdag, samen met de kids sushi maken. Zelf sushi maken lijkt misschien moeilijker dan het is. Het kan ook simpel en toch mooi & lekker. We beginnen vandaag met een gemakkelijke vorm: Onigiri (sushi balletjes met een verrassing).

Bij Japans koken is mooi super-belangrijk, eten moet er altijd strak en aantrekkelijk uitzien. Maar klassiek Japanse smaken sluiten niet zo goed aan bij onze westerse smaak. Nu sushi over de hele wereld gegeten wordt is de traditioneel Japanse manier van sushi maken aangepast aan de Westerse smaak.

Zo maak je Onigiri

Begin met de sushi rijst
Sushi 01
Sushi 02
Sushi 03
Sushi 04
Doe 4-5 kopjes rijst en evenveel kopjes water in een pan.
Breng het water aan de kook en zet de warmte laag.
Laat de pan opstaan tot al het water is verdampt.
Roer de rijst goed door en neem de pan van het fornuis.
Sushi 05
Sushi 06
Sushi 08
Maak de azijnpoeder aan met water zoals op de verpakking staat, alles zit er al in.
Giet de azijn bij de warme rijst en roer het door. Proef of de rijst op smaak is.
Laat de rijst snel koelen. Zet het op ijs met een natte theedoek erop.
Het opmaken van de sushi balletjes doe je zo
Sushi 09
Sushi 10
Sushi 11
Sushi 12
Met een stukje plastic folie pak je wat koude rijst uit de schaal.
Trek het vershoudfolie er strak omheen in een balletje.
Draai de punten van het folie stijf aan en pak de rijst uit.
Maak een aantal balletjes, probeer ze even groot te maken.
TIP! Zet een bakje water met azijn neer om te voorkomen dat de kleverige rijst aan je vingers plakt tijden het opmaken van de sushi. Doop tussendoor je vingertoppen even in het water, dat werkt een stuk prettiger.
Sushi 13
Sushi 14
Sushi promo lv
Knip twee strookjes zeewier af en plak ze kruislings om een balletje, het plakt vanzelf.
Snij de shitake in strips en bak ze in een eetlepel sesamolie zacht en lichtbruin.
Leg op elk rijstballetje een stukje shitake en een kreeftje.
Sushi 17
Geroosterde sesam
Geef een dipsausje van Japanse soyasaus met een snippertje wasabi bij de sushi. Let op! Wasabi is heel erg heet!
Doe een eetlepel olie in de koekenpan en rooster wat sesamzaadjes door ze regelmatig om te schudden tot ze lichtbruin zijn.
Sushi 16
Sushi 17
Sushi 2 promo 3
Rol een balletje van schepje rijst, beetje surimi of zalm, schepje rijst.
Rol het balletje door de zaadjes, leg er een stukje surimi of nori met surimi op.
Maak de rijstballetjes zo clean en strak mogelijk op, Japanse stijl!
Sushi promo ll
Sushi 2 promo
Morgen maken we een wat klassiekere variatie, makizushi!