Boodschappenlijstje voor 6 kleine chapati
120 gram tarwemeel + extra om te bestuiven
120 gram volkorenmeel
1/8 theelepel zout
+/- 150 ml heet water (als nodig)
plantaardige olie, om in te bakken
stukje boter, om te bestrijken
Chapati met Rolex is street food in Afrika, op straat in Uganda worden deze broodjes vers voor je gemaakt. Het wordt er als ontbijt gegeten maar als lunch smaakt dit broodje ook heerlijk. Wij maken vandaag de Chapati (het platte brood) en morgen de Rolex (de topping).
Zo maak je Chapati
Meng de twee soorten meel met het zout in een grote kom.
Giet het mengsel over in de mixerkom.
Zet de mixer aan op medium en voeg langzaam het water toe.
Zet de mixer uit als het deeg een grove samenhang krijgt.
Dat gebeurt nadat je het ongeveer 5 minuten gemixt hebt.
Kiep het deeg op de bakmat.
Vorm het deeg in een bal.
Leg het in een schone, ingevette kom.
Leg een warme vochtige theedoek op het deeg en laat het 30 - 60 minuten rusten.
Leg het deeg op de bakmat.
Verdeel het in 6 ongeveer gelijke stukken.
Rol de stukken in een bal, druk ze plat met je handpalm.
Rol het deeg dun uit, zo rond als het je lukt.
Verhit een ijzeren koekenpan, vet hem in met plantaardige olie en bak de Chapati op medium hitte.
Draai om als het brood bubbelt en de onderkant bruine vlekjes krijgt.
Dit duurt 15 - 30 seconden, bak dan de andere kant in dezelfde tijd.
Laat het brood uit de pan op een bord glijden en bestrijk het met boter. Doe hetzelfde met de volgende 5 Chapati en dek ze af met een theedoek.
Morgen volgt het recept voor de Rolex!