Icon en

Snazzie's moestuin

een update
Antroposofische knutsels, Moestuin, Info, Oogsten en Spelend leren
Vlierbessen 01
Snazzie's moestuin, een update

De vlierbessen (links) laten we aan de struik voor de vogels. Net als de aalbessen, daar plukken we weinig van. De vogels zijn er dol op en wij houden van vogeltjes in de tuin.

De blauwe bessen lieten het afweten. Vorig jaar oogsten we er welgeteld 6, toen was het struikje klein. Nu is het flink gegroeid maar er is geen bes te zien.
Blueberries 01

Het begon allemaal heel goed met de moestuin, in april. De groenten schoten uit de potjes dus in mei kon alles naar buiten. De radijs, rode bietjes, venkelknollen en sla. De sla deed het prima, we dachten de andere groenten ook, je zag ze groeien. In mei nog 3 pompoenzaadjes geplant, leuk voor in oktober en voor de soep.

Helaas bleek in september dat er geen knollen aan de bietjes en de venkel waren gegroeid. De pompoenen zijn helemaal niet opgekomen, heel jammer. De sla en radijs hebben we lekker opgegeten, dat wel!

Raspberries 01
Raspberries 01
Raspberries 02
Raspberries 04

De frambozen begonnen heel goed, stevige ranken schoten uit de grond en kregen bloemetjes. Helaas na korte tijd veranderden de blaadjes in kant. Er was een regiment rupsen tegen de onderkant van de blaadjes gekropen en ze vraten zich een weg naar boven.

Raspberries 04
Raspberries 05
Raspberries 06

Na een paar weken verdwenen de rupsen helemaal onverwacht uit zichzelf. We zagen het al somber in omdat we insecten in de tuin niet met gif willen bestrijden en de rmilieuvriendelijke manier om van ze af te komen is ze handmatig verwijderen :(

We weten niet waardoor de rupsen verdwenen zijn maar we zijn blij dat ze vertrokken. Ze brengen veel schade toe aan de plant maar die herstelde zich gelukkig razendsnel. Nu oogsten we elke 2-3 dagen een kommetje vol frambozen en ze smaken heerlijk!

Raspberries promo
Strawberries promo

Onze aardbeienplant (maar 1 want de tuin is postzegelformaat) deed het binnen uitstekend en buiten krijgt hij na de eerste pluk een nieuwe impuls en begint hij overnieuw. Ook daar oogsten we een klein kommetje per keer van maar dan eens per week.

Strawberries 02
Strawberries 01
Strawberries 03

De radijsjes doen het altijd goed, ze zijn met een stuk of zes tegelijk klaar voor de oogst en dat is prima! We hebben ze speciaal met tussenpozen van een week gezaaid. Van de radijs hebben we veel plezier gehad. Die zijn het lekkerst vers en knapperig, net uit de grond!

Radish 01
Radish 02
Radish 03

Sla uit eigen tuin daar kan niets tegenop, versgeplukt smaakt het zo lekker fris. Hoe meer handjes je plukt hoe harder het groeit, superleuk! Dit jaar hebben de slakken niet meegegeten want we hebben de slamix in een grote pot gezaaid en niet uitgezet zoals vorig jaar. We hebben dit jaar alles zelf opgegeten!

Salad 01
Salad 02
Venkel 01
Venkel 02

De venkel, gezaaid op 27 april jl heeft 80-100 dagen nodig voor het geoogst kan worden. Na twee weken kiemen lukte prima, eind mei naar buiten ook. Maar nu half september na 130 dagen geen mooie venkelknol maar een zielig stengeltje.

We moeten het nog maar eens proberen!