Boodschappenlijstje
350 ml warm water (ca. 45°C)
1 theelepel actieve droge gist
400 gram broodmeel
1½ theelepel zout
olie, voor invetten van de kom
Vandaag bakken we brood, geen halfje bruin of wit maar een heel mooi Frans brood: Pain d' Epi. Of het lukt weten we nog niet maar we doen iig ons best. We zijn geen bakkers natuurlijk en ook niet Frans dus we zien wel wat het wordt!
Zo maak je Pain d' Epi
Verwarm het water tot 45°.
Roer de gist door het water.
Zet 10 min.opzij tot je bubbeltjes ziet.
Weeg en meet meel en zout af.
Doe het meelmengsel bij de gist in de grote kom.
Hark het met een vork door elkaar tot er een grof deeg uit ontstaat.
Verhuis het deeg naar de mixerkom en mix het 5 minuten.
Het deeg is nu glad maar erg plakkerig.
Bestrijk een grote, schone kom met olie.
Leg het deeg met meelhanden in de kom.
Dek het af en laat het +/- 1 uur rijzen.
Het helpt het deeg met rijzen als je de kom op een warme plaats zet
Het deeg is in volume verdubbeld.
Vorm een 20x30cm rechthoek van deeg.
Vouw de lange en dan de korte zijden naar elkaar.
Dek het deeg weer af en laat het 30 minuten rusten
Bestuif je werkoppervlak met meel
Zet een grote hittebestendige schaal met water onderin de oven.
Vorm 3 slangen van 30cm, leg op bakpapier met meel, dek af en zet 30 minuten opzij.
Geef knippen met de schaar in een hoek van 60 graden in het gerezen deeg.
Verwarm de oven voor op 245°C / 225°C hetelucht
Knip het deeg in aan beide kanten in.
De knippen moeten ongelijk aan beide kanten zijn (sorry!)
We bakken er eerst 1 omdat 3 misschien niet zal passen.
Dan bakken we nog 2 Pain d'Ep in +/- 30 minuten bruin en knapperig.
Laat het brood helemaal afkoelen op de bakplaat.
Maar eet het dezelfde dag, dan is het het lekkerst!
Eerlijk is eerlijk, jammer genoeg ziet ons brood er niet zo mooi uit als dat van de bakker, maar het smaakt erg lekker, dat wel!