SNAZZIE.NL

Icon en
Icon en

Gevulde speculaaskoeken

want Sinterklaas is in het land
Nederlands, Winter, Gebak, Met noten en Sinterklaas
Gevulde speculaas koeken sidepic

Boodschappenlijstje Speculaasdeeg
140 gram boter (kamertemperatuur)
125 gram donkerbruine basterdsuiker
¼ citroen, geraspt
een snufje zeezout
½ losgeklopt ei (kamertemperatuur)
2½ eetlepel melk
250 gram Zeeuws bloem
1 theelepel bakpoeder
1½ eetlepel speculaaskruiden

Amandelspijs
250 gram blanke amandelen
250 gram fijne kristalsuiker
¼ citroen, rasp
1 vrije uitloop ei, losgeklopt

 

wat extra bloem, om te strooien
1 vrije uitloop ei, losgeklopt
wat halve witte amandelen

Vandaag bakken we gevulde koeken en omdat de goede Sint weer in ons land is aangekomen maken we gevulde speculaaskoeken. Want zeg nu zelf, wat is Sinterklaas zonder speculaas? Let op! Begin minimaal 1 dag van tevoren zodat de smaken goed kunnen blenden!

Zo maak je gevulde speculaaskoeken

Gevulde speculaas koeken 01
Gevulde speculaas koeken 02
Gevulde speculaas koeken 03

Boen een citroen schoon en rasp 1/4 fijn.

Doe boter, suiker, zout en rasp in de mixerkom.

Mix alles door elkaar.

Gevulde speculaas koeken 04
Gevulde speculaas koeken 05
Gevulde speculaas koeken 06
Gevulde speculaas koeken 07

Klop een ei los.

Voeg de helft van het ei en de melk toe.

Mix alles goed door elkaar.

Voeg dan het meel, bakpoeder en speculaaskruiden toe.

Gevulde speculaas koeken 08
Gevulde speculaas koeken 09
Gevulde speculaas koeken 10

Kneed alles snel met de hand.

Rol het speculaasdeeg in folie.

Zet het deeg een nacht in de ijskast.

Gevulde speculaas koeken 11
Gevulde speculaas koeken 12
Gevulde speculaas koeken 13
Gevulde speculaas koeken 14

Maal de amandelen met de suiker en de citroenrasp.

Mix geleidelijk losgeklopt ei door de gehakte amandelen.

Vorm een rol van amandelspijs, verpak hem in vershoudfolie.

Leg de rol amandelspijs ook minimaal 1 nacht in de ijskast.

Dag 2, verwarm de oven voor tot 200°C en bekleedt een bakplaat met bakpapier.

Gevulde speculaas koeken 15
Gevulde speculaas koeken 16
Gevulde speculaas koeken 17

Strooi bloem, rol het deeg uit tot 1 cm dikte en steek er cirkels uit.

Druk amandelspijs op de helft van de koeken, laat rondom 1 cm vrij.

Leg de andere cirkels er bovenop, druk de rand stevig dicht met wat ei.

Strijk losgeklopt ei op de koeken en druk een amandel in het midden.

Gevulde speculaas koeken 17
Gevulde speculaas koeken 19

Bak de koeken 12 - 15 minuten, laat ze afkoelen op een rooster.

Zo blij dat Sinterklaas weer in het land is!