Icon en
Leb kuchen sidepic

Boodschappenlijstje
170 gram boter, kamertemperatuur        
100 gram bruine basterdsuiker            
1 groot vrije uitloop bio-ei                
45 gram melasse
1 eetlepel heldere honing
420 gram Zeeuwse bloem
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel gemalen kaneel
1½ theelepel koekkruiden
½ theelepel zout  

Leb kuchen sidepicll

De Duitse Lebkuchen zijn wereldberoemd! Deze kerstkoekjes worden mooi versierd met wit en/of gekleurd glazuur. Er zijn twee soorten Lebkuchen met dezelfde naam en of ze smaken ongeveer als een Nederlands speculaasje of ze smaken net als taai-taai.

De koekjes zijn allebei erg lekker en echte kerstkoekjes! De taai-taai harten en poppen zijn op elke Duitse kerstmarkt te koop. Vandaag maken we geen taai-taai maar grappige kleine peperkoekjes. Wij maken een half recept en nog hebben twee en halve bakplaat met mini-koekjes!

Zo maak je Lebkuchen

Begin een dag eerder want het deeg overnacht in de ijskast!

Leb kuchen 01
Leb kuchen 02
Leb kuchen 03
Leb kuchen 04

Doe de boter en bruine basterdsuiker in de mixer.

Mix het samen tot het bleek en luchtig is.

Klop het ½ ei door het mengsel tot het goed gemengd is.

Klop ook de stroop en honing door het mengsel.

Neem een ruime kom en roer de droge ingrediënten, meel, bakpoeder, koekkruiden en zout, door elkaar

Leb kuchen 05
Leb kuchen 06
Leb kuchen 07

Weeg en meet het meel en de andere droge ingrediënten af.*

Voeg 3x 1/3 van het meelmengsel aan het botermengsel toe.

Mix het kort door elkaar totdat er een grof deeg ontstaat.

Leb kuchen 08
Leb kuchen 09
Leb kuchen 10

Kneed het deeg met de hand glad.

Verpak het deeg in vershoudfolie.

Zet het deeg een nacht in de ijskast.

Dag 2 vandaag bakken we de koekjes!

Leg bakpapier op de bakplaat en zet hem even opzij

Leb kuchen 11
Leb kuchen 12
Leb kuchen 13
Leb kuchen 14

Kneed het koude deeg even door.

Rol het uit tot 1cm dikte.

Steek kerstfiguurtjes uit.

Wij maken verschillende figuurtjes.

Verwarm de oven voor op 175°C als de 30 minuten bijna om zijn

Leb kuchen 16
Leb kuchen 17
Leb kuchen 18

Leg de koekjes op de bakplaat en zet ze 30 minuten in de ijskast.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven, bak de koekjes 10-12 minuten.

Laat de koekjes 5 minuten rusten op de bakplaat.

Leb kuchen 19
Leb kuchen 20

Laat de Lebkuchen helemaal afkoelen op een rooster.

Nu gaat er eerst geproefd worden en dat kan, koekjes genoeg!

Even een kleine pauze en dan gaan we de Lebkuchen heel mooi versieren!