Icon en

Brioche Parisienne

een beroemd Frans broodje, voor pap
Ontbijt, Brood bakken, Vaderdag, Frans en Picknickgerechten
Brioche parisienne sidepic

De boodschappen
250 gram bloem
50 gram fijne suiker
5 gram vers of 7 gram droge gist
1 theelepel zout
70 ml melk
4 vrije uitloop-bio eieren
125 gram zachte boter

neem 9 cm vormpjes voor 6 brioche

Brioche parisienne sidepicll

De Brioche Parisienne of Brioche à tête wordt zo genoemd door het bolletje bovenop, het hoofd. Het is een iets zoet, licht & luchtig brood doordat het met suiker, boter en melk wordt bereidt. Vandaag bakken we ze, voor vaderdag!

De Fransen noemen dit een 'luxe' broodsoort een Vinnoiserie. Het wordt vaak als ontbijt in een café gegeten, bij een café au lait. Naturel of met boter en  jam. Deze klassiek Franse broodjes bak je gemakkelijk thuis, papa is er dol op en de mini-monstertjes ook!

Let op! Deze broodjes zijn gemakkelijk te maken maar niet snel. De Fransen besteden veel tijd in de keuken, eten is erg belangrijk voor ze.

Dus begin op dag 1

Zo maak je Franse Brioche

Brioche parisienne 01
Brioche parisienne 02
Brioche parisienne 03
Brioche parisienne 04

Zeef het meel in een grote mixerkom.

Voeg er zout, suiker, gist, melk en 3 van de eieren aan toe.

Mix het in 5 minuten met deeghaken door elkaar.

Voeg de boter toe en mix nog 5 minuten door.

Leg het deeg in een schone kom, dek het af en laat het een nachtje in de ijskast opstijven, dan is het morgen stevig en beter te hanteren

Dag 2

Brioche parisienne 05
Brioche parisienne 06
Brioche parisienne 07

Spray of vet de vormpjes in met boter.

Pak het deeg uit de ijskast.

Rol bolletjes deeg tussen je handen.

Brioche parisienne 08
Brioche parisienne 09
Brioche parisienne 10
Brioche parisienne 11

Leg ze in de vormen, druk er een klein bolletje bovenop.

Laat het deeg 45 minuten rijzen in de oven op de laagste stand.

Klop het laatst overgebleven ei los, met de garde.

Strijk het losgeklopte ei op de brioche.

Leg bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 200°C

Brioche parisienne 12
Brioche parisienne home

Bak de Brioche +/- 20 minuten en laat ze iets afkoelen op een rooster.

Eet ze nog een beetje warm, lekker met boter en (homemade) jam.

We wensen jullie morgen een gezellige vaderdag!